13 minút čítania, Lucia Pampurikova 14. 03. 2021

Očakáva vás dôležitá spoločenská udalosť alebo pracovná večera s novým biznis partnerom? Zvažujete čo je vhodné obliecť si? Smoking, frak alebo oblek?

Najdôležitejší faktor pri rozhodovaní je udalosť a jej “stupeň” formality, tak isto rozhoduje aj predpísaný dress code na vašej pozvánke. 

Oblek aj keď elegantný, je vhodný na denné nosenie, na pracovné stretnutia alebo pracovný pohovor. Pokiaľ chcete zažiariť na významných spoločenských udalostiach jednoznačne zvoľte smoking alebo frak. Viete ako sa zladiť k smokingu a fraku?

Slávnostný večer v smokingu

Prišla vám pozvánka na významnú spoločenskú udalosť s požadovaným dress code "Black tie"? Idete na svadbu, ples, operu alebo galavečer? Nezabudnite si pripraviť smoking, čierny motýlik, vyžehliť bielu košeľu a dokonale vyleštiť čierne lakované poltopánky. 

smoking

Formality okolo smokingu

Smoking je slávnostné formálne večerné oblečenie, ktoré skôr ako po šiestej hodine večer, žiadny elegán či džentlmen, nevytiahne.

Každý džentlmen veľmi dobre vie, že smoking je predpísaný odev pre formálny dress code - Black tie. 

Na výber máte len čierny alebo tmavomodrý smoking.

tmavomodrý smoking

Smokingové sako jednoradové alebo dvojradové sa pýši nápaditými lesklými klopami špicatého alebo šálového tvaru.

Košeľa je povolená iba elegantná biela smokingová so skrytými gombíkmi a bez náprsného vrecka. Výber farby síce neovplyvníte, ale za to si môžete vybrať košeľu s klasickým golierom alebo s trendy stojačikom.

Nohavice k čiernemu smokingu čierne, k tmavomodrému tmavomodré nohavice. Smokingové nohavice zdobia lampasy (lesklý úzky pás po stranách nohavíc).

Moderné lakované čierne poltopánky/oxfordky sú presne to, čo sa k smokingu pre slávnostné večery nosí. 

Doplnky k smokingu, v ktorých budete za hviezdu večera

Čierny hodvábny motýlik je kľúčovým prvkom, pri striktne predpísanom Black tie, iná farba motýlika nie je prípustná. 

čierny motýlik

Šerpa hrá pri outfite v smokingu veľmi dôležitú úlohu. Slúži na prekrytie nedokonalostí, zakrýva dolnú časť košele, ktorú by ste inak bez šerpy mohli pod smokingom vidieť.  Nezabúdajte farebne a aj materiálovo zladiť šerpu s motýlikom

Luxusné manžetové gombíky perfektne dotvoria celkový exkluzívny outfit v smokingu.

strieborné manžetové gombíky

Najformálnejší zo všetkých oblekov - frak

Frak na významných spoločenských udalostiach vidíme už len zriedka. Najstarší a najformálnejší spoločenský oblek - frak si musíte obliecť, pokiaľ na vašej pozvánke “svieti” požadovaný dress code White tie. Najčastejšie sa nosí na galavečere, významné ceremónie, formálne svadby, plesy, bankety, bály.

Ako vyzerá slávnostný oufit vo fraku? 

Čierny slávnostný formálny oblek - frak sa nosí vždy s rozopnutým sakom. Sako/kabát fraku má charakteristické čierne lesklé špicaté klopy a nezameniteľný vykrojený predok so zadnou predĺženou časťou (s rozstrihnutými šosmi). 

Aj pri čiernom fraku je povolená len biela košeľa, avšak len s klasickým tvrdým golierom/stojačikom so zalomenými špicmi.

Nepostrádateľná časť fraku je biela piketová vesta vykrojená do tvaru U alebo V.

Čierne nohavice s vyššie posadeným pásom zdobené po bokoch dvoma lampasmi (lesklé hodvábne zvislé pruhy). 

Celkový ceremoniálny outfit vo fraku dotiahnete do úplnej dokonalosti s čiernymi lakovanými šnurovacími topánkami.

Elegantné doplnky k fraku pre významné udalosti

Biely motýlik je nevyhnutnosťou pri slávnostnom večernom obleku - fraku. Od bieleho motýlika je odvodený aj názov dress code White tie.

biely motýlik

Biele rukavice z jemnej kože alebo biele bavlnené rukavičky sú vítané, avšak nie sú povinné. 

Pokiaľ chcete detailne prepracovať exkluzívny spoločenský outfit vo fraku, nezabudnite na nápaditý elegantný čierny cylinder. Cylinder je hneď po príchode potrebné zložiť.

Obľúbený, no menej formálny - pánsky oblek

Oblek tvorí súčasť pánskeho šatníka každého moderného úspešného muža. Elegantné moderné outfity v obleku preferujú nielen cieľavedomí  biznismeni, ale aj šarmantní  džentlmeni. 

šedé pánske sako, čierne jednoduché tričko

Zo slovníka módy poznáme formálny spoločenský oblek alebo neformálny oblek. Čím sa odlišujú? Rozdiel medzi formálnym a neformálnym pánskym oblekom je len v príležitosti, na akú je určený (hodinu a miesto udalosti).  

Moderný večerný elegantný outfit v pánskom obleku

Čierny a tmavomodrý oblek tvorí základ pre formal dress. Večerné spoločenské udalosti ako divadlo, firemné večierky alebo plesy, kde je predpísaný oblek. Povolený je len tmavý oblek. Nemôžete prísť ani v sivom ani v zelenom. Vybrať si môžete jedine medzi jednoradovým a dvojradovým sakom. K jednoradovému saku je povinnosť pridať aj vestu, ktorá celý elegantný spoločenský outfit posunie na vyššiu úroveň.

Zapamätajte si: 

Jednoradové sako pri obleku: kedy zapnúť a rozopnúť gombíky?

  • sako s jedným gombíkom - gombík ostáva zapnutý,
  • sako s dvoma gombíkmi - vrchný zapnutý a spodný gombík rozopnutý,
  • sako s tromi gombíkmi - stredný gombík zapnutý, spodný rozopnutý a vrchný môže alebo nemusí byť zapnutý.

jednoradové modré sako

Dvojradové sako vidíme zriedkavejšie. Pri dvojradovom saku platí jednoduché pravidlo, zapnúť všetky gombíky, len jeden spodný gombík ostáva rozopnutý. 

Keď si sadáme gombíky si rozopíname, avšak sako si nikdy počas večera nevyzliekame.

K slávnostnému obleku pre večerné spoločenské udalosti sú dovolené len čierne kožené šnurovacie topánky.  Čerešničkou na torte sú doplnky k obleku. Motýlik si necháme pre smoking, k obleku volíme  hodvábnu kravatu. Nezabúdame na luxusné manžetové gombíky, oblekové ponožky a vreckovku do saka, ktorá musí ladiť s kravatou. 

doplnky k obleku

Formálne obleky pre formálne pracovné záležitosti. 

Pánske obleky sú neodmysliteľnou súčasťou pracovnej uniformy predovšetkým manažérov, riaditeľov,  pracovníkov v banke, v právnickej firme a iných vysokopostavených úradníkov. Pri týchto povolaniach, vo firme najčastejšie panuje business formal dress code. 

pracovný outfit v tmavomodrom obleku so svetlo ružovou košeľou

Business formal dress code si striktne vyžaduje oblek, preto neváhajte do vašej "pracovnej uniformy" investovať, najlepšie vám totiž padne oblek šitý na mieru. Pod sako zvoľte košeľu neutrálnych farbách ako biela, sivá, svetlo modrá. Pracovný formálny outfit v obleku doladíme jednofarebnou kravatou (maximálne s jemným decentným vzorom) a lakovanými elegantnými topánkami.

pánske košele - biela s bodkami, sivá, svetlo modrá

Trendy neformálne pánske obleky 

Neformálny pánsky oblek patrí do každodenného života mužov, u ktorých na plnej čiare kraľujú outfity v obleku. U moderných úspešných mužov nájdete v šatníku elegantný čierny, tradičný tmavomodrý oblek, ale aj trendy olivový, nadčasový sivý a extravagantný oblek so vzormi. Oblek je súčasťou ich štýlu, imidžu a vystupovania na verejnosti, preto sa nečudujte ak pravý džentlmen príde v obleku aj na záhradné párty, rodinné stretnutia či na neformálne pracovné stretnutia. Náhradou za oblek ako jeden celok, pri neformálnych udalostiach môže byť sako a elegantné chino nohavice. 

pánske saká bordové a svetlo zelené

Rozdiel medzi formálnym a neformálnym oblekom je v možnosti voľby. Predovšetkým pri neformálnych oblekoch môžete zvoliť pásikavé alebo kárované obleky v odvážnej bordovej alebo modernej olivovej farbe. Košeľa nemusí byť striktne biela, naopak pohrajte sa s farbami a nebojte sa skúsiť aj bledomodrú, broskyňovú, pastelovo fialovú, zelenú, krémovú, sivú alebo bordovú košeľu. Motýlik alebo kravata? Neurazíte ani jedným z nich, výber je len na vás, v čom sa budete cítiť trendy, elegantne a uvoľnene. Pri neformálnych oblekoch nejde predsa o príkazy a obmedzenia, naopak nosiť obleky aj po práci je predsa váš osobný štýl, v ktorom sa cítite komfortne a šarmantne.  

tmavomodré kockované sako

Veríme, že sme vám vaše rozhodovanie uľahčili a lepšie vás zoznámili s významnými elegantnými kúskami pánskych šatníkoch. Určite na akejkoľvek spoločenskej udalosti zažiarite.